Het groene olifantje van Evernote is hard bezig de wereld te veroveren, en terecht! Het is een hartstikke handig programma waarmee je opkomende vergeetachtigheid kunt verdoezelen, of die nu veroorzaakt door ouderdom, teveel werk of teveel feesten.
De kracht van Evernote is, dat alles wat je er in stopt altijd weer goed terug te vinden is. Je kunt elk stukje tekst, document, foto, mail of website kwijt in een notitie, apart maar natuurlijk ook gecombineerd. Naarmate de verzameling groeit ga je de notities ordenen in notitieboeken, helemaal naar jouw behoefte en volgens jouw eigen logica. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het gewoon bij Notities houden, maar ik splits af op het moment dat ik zie dat er een duidelijke groep ontstaat.
Afgezien van groeperen in Notitieboeken, zijn er ook de tags die je mee kunt geven aan notities. Als Snelkoppelingen kun je zowel individuele notities, tags als hele notitieboeken opnemen, zodat je de dingen die je op dat moment veel gebruikt snel bij de hand hebt.
Tot slot is er de uitstekende zoekfunctie, die zelfs de tekst op foto’s kan herkennen. Optimale organisatie, zowel voor privé als zakelijk gebruik en extra handig als die twee dingen door elkaar lopen.
• Als ik terug ga naar mijn eerste notities waren dat vooral losse teksten en cartoons, die overal verspreid op mijn computer stonden. De hele kleine losse flodders, zoals grappige citaten en goede boeken en films, stonden al in VoodooPad en heb ik later ook overgezet.
• Ook mijn boodschappenlijstje, voorheen gekliederd op een thee zakje, veranderde in een permanente notitie, die op de iPhone in de buurtsuper te raadplegen is.
• Het stapeltje papieren visitekaartjes moest er aan geloven en er kwamen steeds meer werkgerelateerde items als logo’s, lettertypes, kleuren en kleurencombinaties, manuals en technische trucjes.
• Op een gegeven moment heb ik op een kunsttentoonstelling een aantal foto’s gemaakt en die later thuis met behulp van de online catalogus voorzien van de bijbehorende informatie.
• Op reis is Evernote uitermate handig voor je boekingsinformatie, informatie over je bestemming en interessante bezienswaardigheden, lijstjes wat je mee moet nemen: Evernote houdt het allemaal overzichtelijk.
• Bij het maken van een nieuwe site of een ander project verandert de notitie met vage ideeën langzaam aan in een afvinklijstje. Ook dit artikeltje is ontstaan en geschreven als Evernote notitie. Werk je met anderen samen aan een project, dan kun je dit doen via notities en je kunt voor het project ook een gezamenlijk Notitieboek maken waar alle onderdelen in meerdere notities bij elkaar staan. Behalve het delen van foto's, links, documenten en teksten kun je overleggen via de Work chat functie. Als de ander ook Evernote heeft werkt dit via een gedeeld Notitieboek of notitie in jouw eigen Evernote omgeving, maar je kunt ook links naar notities online versturen.
Dit artikel schreef ik in 2014, met een update in 2017.
Je begint ergens en zult merken dat je het voor steeds meer verschillende zaken gaat gebruiken, helemaal aangepast aan waar jij je mee bezig houdt. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je het beetje bij beetje ontdekt. Het is daarom ook handig om de Aankondigingen in de gaten te houden. Daar leer je vaak weer nieuwe functies kennen en ook bestaande, die je best kunt gebruiken maar die je tot dan toe over het hoofd hebt gezien. Je privacygevoelige documenten of tekst kun je versleutelen met een wachtwoord.
• Je kunt een belangrijke mail direct naar Evernote sturen. Hierbij kun je in het onderwerp melden naar welk notitieboek het moet en welke tags je er aan wilt hangen. Moet je nog iets doen met die belangrijke mail? Elke notitie kun je voorzien van een datum via Herinnering, waar je desgewenst per mail en als waarschuwing op je mobiel aan herinnerd wordt.
• Met de Web Clipper, een plug-in voor je browser, kun je webpagina’s als artikel naar Evernote sturen in een vereenvoudigde opmaak, dus zonder de storende advertenties, overbodige tussenruimten en navigatie die je meekrijgt bij kopiëren. Omdat alles in Evernote wordt geupload naar je account, is de inhoud vervolgens beschikbaar op al je apparaten. Dit werkt overigens ook andersom, apps op je mobiel als Scannable en Memo kun je instellen dat ze hun input naar je Evernote account sturen.
Evernote kun je gratis gebruiken zo lang als je wilt, met een upload limiet van 60 MB per maand. Eigenlijk kwam ik daar zelfs op vakantie niet aan, maar toch heb ik gekozen voor een upgrade naar Premium voor € 40 per jaar. Ten eerste vind ik het programma dit bedrag meer dan waard en ten tweede kwamen er wat extra functies bij. Voor mij vooral het offline kunnen beschikken over notities op de iPhone interessant, omdat ik ergens woon waar niet overal bereik is.
Ik betrap me er wel op dat ik veel bewaar, iets waar ik in het papieren tijdperk een hartgrondige hekel aan had, dus zo nu en dan loop ik met name de oudere notities door. Gelukkig heeft Evernote ook een prullenbak!
Het klinkt perfect, is er dan helemaal geen minpuntje?
De opmaakmogelijkheden van Evernote zouden veel beter kunnen, bijvoorbeeld tekst kunnen laten omlopen om afbeeldingen. Ook tabellen zouden wat beter bewerkbaar kunnen worden. Vooral de artikelen die worden opgeslagen vanuit de Web Clipper, krijgen een regelafstand mee waar geen land mee te bezeilen is.
Kortom, de opmaakmogelijkheden van notities zijn voor verbetering vatbaar. Momenteel gebruik ik Evernote al als tekstverwerker, meer opmaakmogelijkheden en betere tabellen zou ook aparte DTP- en spreadsheets programma´s overbodig maken. Maar dat is waarschijnlijk (heel verre) toekomstmuziek.